Kocham serniki - wszystkie. Tym razem zrobiłam na święta taki z dodatkiem masy krówkowej i wyszedł super kremowy i wilgotny. Goście po spróbowaniu prosili o przepis :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
1 op. herbatników kakaowych ( 250g)
100 g masła
30 g czekolady ( u mnie gorzka)
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
1 puszka masy krówkowej ( 450-500 g)
1 łyżka kakao
1 budyń waniliowy
0.5 szklanki cukru pudru
4 jajka
80 g miękkiego masła
WYKONANIE:
4. Na dno formy wyłożonej papierem przesyp masę ciasteczkową i równomiernie rozłóż. Ugnieć masę, np. łyżką;
5. Do dużej miski przełóż twaróg, miękkie masło, cukier puder, budyń i jajka. Całość zmiksuj na małych obrotach - krótko - tylko do połączenia składników;
6. Podziel masę na pół. Jedną zostaw tak jak jest. Do drugiej dodaj kakao i ok. 2/3 masy krówkowej ( zostaw troche do dekoracji wierzchu) a następnie krótko zmiksuj;
8. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 170stC na ok. 90min. Następnie uchyl drzwiczki i wyjmij dopiero kiedy ostygnie. Udekoruj resztą masy krówkowej i posyp migdałami.
SMACZNEGO :)
Wspaniale wyglądające ciasto, ogromny plus za piękny opis. Pozdrawiamy znad filiżanki aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto wygląda cudnie. Jakie proporcje użyć na blachę 23x40? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń