To ciasto to mój ostatni HIT. Upiekłam je ostatnio na urodziny mojej mamy i rozeszło się jako pierwsze. Nawet wybredne ciocie chwalił a to największy komplement. ;)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
0.5 szklanki kakao
KREM:
3 szklanki mleka
2 żółtka
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
0.5 szklanki kakao
90 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
WIERZCH:
90 g czekolady mlecznej
90 g czekolady gorzkiej
1/3 kostki masła
200 g rodzynek
wrzątek + 1 kieliszek wódki ( można dać więcej)
+ dżem porzeczkowy
WYKONANIE:
2. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru i miksuj aż ten całkowicie się rozpuści;
4. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę z kakao i mieszaj ciasto delikatnie aż do połączenia składników;
5. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 30 min ( piecz do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
7. Do gotującego się mleka wlewaj powoli rozmieszane mąki i ciągle mieszając gotuj na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstaw budyń do całkowitego wystudzenia;
14. Połóż drugi blat biszkoptu, lekko dociśnij i rozsmaruj resztę kremu czekoladowego;
17. Wyłóż polewę rodzynkową na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz