kwietnia 29, 2023

Szympans

To ciasto to mój ostatni HIT. Upiekłam je ostatnio na urodziny mojej mamy i rozeszło się jako pierwsze. Nawet wybredne ciocie chwalił a to największy komplement. ;)

ciasta i desery, ciasto czekoladowe, biszkopt z 8 jajek, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto z rodzynkami, pyszne ciasto z kremem czekoladowym, ciasto z alkoholem, biszkopt z kremem czekoladowym, puszysty biszkopt czekoladowy





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

BISZKOPT:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
0.5 szklanki kakao
KREM:
3 szklanki mleka
2 żółtka
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
0.5 szklanki kakao
90 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
WIERZCH:
90 g czekolady mlecznej
90 g czekolady gorzkiej
1/3 kostki masła
200 g rodzynek
wrzątek + 1 kieliszek wódki ( można dać więcej)
+ dżem porzeczkowy

WYKONANIE:

1. Rodzynki zalej wrzątkiem, dodaj alkohol i wymieszaj. Przykryj całość i odstaw na min. 4-5h;
2. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru i miksuj aż ten całkowicie się rozpuści;


3. Ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników;
4. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę z kakao i mieszaj ciasto delikatnie aż do połączenia składników;

5. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 30 min ( piecz do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. W 3/4 szklanki mleka rozmieszaj żółtka i mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem;


7. Do gotującego się mleka wlewaj powoli rozmieszane mąki i ciągle mieszając gotuj na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstaw budyń do całkowitego wystudzenia;
8. Miękkie masło utrzyj mikserem;
9. Do utartego masła dodwaj stopniowo przestudzony budyń i miksuj aż powstanie jednolity krem;
10. Następnie, ciągle miksując dodawaj kakao i miksuj całość do połączenia składników;
11. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótki zmiksuj całość;


12. Jeden blat biszkoptu przełóż do formy i rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
13. Wyłóż połowę kremu czekoladowego i wyrównaj wierzch;
14. Połóż drugi blat biszkoptu, lekko dociśnij i rozsmaruj resztę kremu czekoladowego;
15. Przygotuj polewę na wierzch: połamane na kawałki czekolady rozpuść w rondelku razem z masłem;


16. Rodzynki odcedź, dodaj do nich czekolady z masłem i całość wymieszaj;
17. Wyłóż polewę rodzynkową na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto czekoladowe, biszkopt z 8 jajek, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto z rodzynkami, pyszne ciasto z kremem czekoladowym, ciasto z alkoholem, biszkopt z kremem czekoladowym, puszysty biszkopt czekoladowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger