Przepis na to ciasto dostałam od mamy - upiekłam na imieny męża i wyszło super. Polecam na wszelkie imprezy, święta i bez okazji :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
6 jajek
0/5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
KREM:
1 l mleka
3 budynie czekoladowe
2 żółtka
1 łyżka cukru
200 g miękkiego masła
+ dżem porzeczkowy/wiśniowy
WYKONANIE:
2. Ciągle ubijając dodawaj po łyżce cukru. Następną porcję wrzucaj dopiero kiedy poprzedni cukier dokładnie się rozpuści;
4. Dodaj przesianą mąkę i bardzo delikatnie, ale dodładnie wymieszaj ciasto. Zwróć uwagę aby na dnie nie została sucha mąka;
6. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 30min. Piecz do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
7. Przygotuj krem: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe, następnie dodaj żółka i ponownie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z łyżką cukru;
8. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane budynie i gotując na małym ogniu ciągle mieszaj aż powstanie gładki, jednolity i gęsty budyń. Odstaw budyń do całkowitego przestudzenia;
14. Na wierzch wyłóż resztę kremu i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj wierzch startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz