To jest najczęściej wykorzystywany przepis w sezonie truskawkowym w naszym domu. Dzieci je uwielbiają. Ciasto jest banalnie proste, puszyste i lekkie jak chmurka.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
6 jajek w temp. pokojowej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
+ truskawki wedle uznania ( u mnie kilka sztuk)
WYKONANIE:
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszaj masę łyżką. Delikatnie, ale dokładnie;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem;
6. Na wierzchu ciasta poukładaj plasterki truskawek a następnie wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 45min. Piecz do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz