Ciasto drożdżowe mojej babci jest najlepsze na świecie. Do tego szklanka mleka i smak dzieciństwa w domu odtworzony. Polecam na szybko do kawy - jest bardzo proste:)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
750 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
0.5 szklanki cukru
5 jajek
150 g roztopionego masła
KRUSZONKA:
50 g masła
10 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
+ 4-5 łodyg rabarbaru
WYKONANIE:
1. W pół szklanki ciepłego mleka rozmieszaj drożdże i łyżkę mąki. Odstaw rozczyn na ok 15 min;
2. Przygotuj kruszonkę: pokrojone, zimne masło, mąkę i cukier przełóż do miseczki. Rozcieraj składniki w palcach lub widelcem do momentu aż powstanie kruszonka. Wstaw ją do lodówki na czad przygotowywania ciasta;
3. Do misy robota wrzuć wszystkie składniki na drożdżowe i wyrabiaj aż do powstania jednolitego ciasta;
6. Na owocach rozsyp równomiernie kruszonkę;
7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 60-65 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz