SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
KRUCHE:
2.5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
3 żółtka
2 pełne łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
+ słoiczek dżemu ( u mnie wiśniowy)
MASA:
3 jogurty greckie ( 1200 g)
3 białka + 2 jajka
3 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru ( lub ciut więcej jeśli wolisz słodsze ciasta)
+ opcjonalnie polewa na wierzch
WYKONANIE:
4. Włóż formę z kruchym do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
5. Wszystkie składniki na masę jogurtową przełóż do miski i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stC na ok. 90 min. Po przestudzeniu udekoruj polewą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz