W sezonie letnim kalafior jemy na okrągło. Ostatnio moja ulubiona wersja to ten z piekarnika - albo różyczki albo steki. Do tego daję paprykę albo ziemniaczki, sos czosnkowy i obiad gotowy:) Szybko, zdrowo, smacznie - polecam.
SKŁADNIKI:
1 kalafior
marynata do steków:
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki
marynata do różyczek:
1 łyżka oliwy
odrobina miodu
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryko
odrobina chilli
1/3 łyżeczki curry
sól, pieprz
WYKONANIE:
2. Główkę kalafiora pokrój w plastry - 2 ze środka to będą nasze steki, które trzyma głąb. Resztę podziel na różyczki i odłóż na bok. Posmaruj steki z obydwu stron marynatą i wstaw do lodówki ( u mnie na ok. 2h);
3. Przygotuj marynatę do reszty kalafiora łącząc wszystkie składniki w miseczce albo użyj tej ze steków jeśli jej zostało;
4. Powstałą marynatę wlej do miseczki z różyczkami kalafiora i całość wymieszaj. Również odstaw do lodówki na ok. 2h;
5. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej warzywa ( ja jeszcze piekę zazwyczaj paprykę w marynacie z kalafiora) i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180stC (z termooniegiem) na ok. 35-40 min. Podawaj z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz