Ten przepis to prawdziwa petarda - niby takie proste a super smaczne. Zrobiłam je na urodziny koleżanki i cieszyło się ogromnym powodzeniem.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
6 jajek
5 łyżek oleju
210 g drobnego cukru
240 g mąki pszennej
WARSTWA OWOCOWA:
650 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
2 galaretki czerwone
700 ml wrzątku
KREM:
500 g serka mascarpone
350-400 ml śmietanki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
+ polewa/starta czekolada do dekoracji
( zrobiłam polewę z 45 g czekolady gorzkiej i 1 łyżki masła)
+ opcjonalnie woda z sokiem z cytryny do nasączenia
WYKONANIE:
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 35-40 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka, po przestudzeniu przekrój na dwa blaty;
6. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do przestudzenia. W międzyczasie truskawki pokrój na mniejsze kawałki;
8. Mascarpone, śmietankę i cukier puder przełóż do miski i miksuj aż powstanie gładka, jednolita masa;
10. Truskawki przykryj drugim blatem biszkoptu i nasącz go wodą z cytryną;
11. Wyłóż krem śmietankowy a wierzch udekoruj polewą lub startą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na min. 3-4h aby ładnie zastygło.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz