Przepis na to ciasto dostałam od cioci. Zrobiła je na swoje imieniny i wyszło pyszne, więc odworzyłam przepis u siebie. Mocno czekoladowe, z owocową nutą. Super się kroi i ładnie wygląda.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
GALARETKA:
600 ml wrzątku
2 galaretki
750 g truskawek
KREM:
500 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
200 g masła
1/3 szklanki kakao
+ woda z cytryną do nasączenia
WYKONANIE:
4. Dodawaj partiami przesiane mąki wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszaj masę łyżką lub trzepaczką. Delikatnie, ale dokładnie;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 35-40 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka, po przestudzeniu przekrój na dwa blaty;
6. Przygotuj masę budyniową: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj mąki i żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem;
7. Do gotującego się mleka wlewaj rozmieszaną mąkę i mieszaj aż powstanie gęsty, gładki budyń bez grudek. Odstaw budyń do całkowitego wystudzenia;
12. Jeden blat biszkoptu przełóż do formy i nasącz go wodą z cytryną/herbatą ( wedle uznania);
13. Rozsmaruj połowę kremu, połóż drugi blat biszkoptu, lekko dociśnij i ponownie nasącz;
16. Wylej lekko tężejący mus na ciasto i wstaw całość do lodówki - min. na 2-3 h.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz