Sezon na cukinię w pełni - wykorzystuję go maksymalnie. Upiekłam wczoraj takie ciacho - miało być na sobotę, ale mąż się dorwał i wczoraj wieczorem zjadł prawie całe. Dzisiaj po śniadaniu dzieci dokończyły, więc biorę się zaraz za następne. To znaczy, że wyszło dobre - więc polecam do kawy.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o ŚR. 24 cm
400 g mąki pszennej
4 pełne łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 g masła
0.5 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru pudru
1 średnia cukinia ( u mnie równe 500g)
0.5 szklanki jogurtu naturalnego
50 g mlecznej czekolady
WYKONANIE:
1. Cukinię obierz i zetrzyj na średnich oczkach a następnie wyłóż na sitko aby pozbyć się nadmiaru wody;
6. Do mokrych składników dodawaj stopniowo suche składniki i jogurt. Mieszaj masę łyżką - będzie bardzo gęsta, ale tak ma być;
8. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem, na wierzch wysyp kawałki czekolady i "wmieszaj" je łyżką w ciasto;
9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180stC na 45 min. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz