Czarna porzeczka to jeden z moich ulubionych owoców do ciast.. ten przepis dostałam od teściowej i jest po prostu genialny. Mocno kruche ciasto, owoce i do tego beza.. Ambrozja! Polecam do kawki na weekend :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
KRUCHE:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
3 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
BEZA:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
0.5 szklanki oleju
+ 800 g czarnych porzeczek
WYKONANIE:
3. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180stC przez ok. 15 min;
4. Zacznij ubijać białka, kiedy się spienią dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż piana będzie błyszcząca a cukier całkowicie się rozpuści;
11. Wstaw ciasto do lodówki i piecz w 180stC przez ok. 35-40 min. Krój po wystudzeniu.
SMACZNEGO :)
To musi smakować obłędnie, oj świetny przepis na świetny deser :) (zkuchnianapienku.blogspot.com)
OdpowiedzUsuń