Zrobiłam to ciasto na ostatni weekend - jest bardzo proste a super smaczne. Do tego ładnie wygląda i dobrze się kroi - polecam na każdą możliwą okazję.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0.5 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
200 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
400 g mleka w proszku
MUS:
5 -6 nektarynek
1 galaretka pomarańczowa
+ 1 słoiczek powideł śliwkowych
1 mocna kawa
WYKONANIE:
4. Przesiej do masy jajecznej wymieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę na biszkopt łyżką - dokładnie, ale delikatnie;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 25 min. Piecz biszkopt do duchego patyczka a po wystudzeniu przekrój na dwa blaty;
7. Zdejmij owoce z palnika i wsyp galaretkę - dokładnie rozmieszaj a następnie odstaw mus do wystudzenia;
10. Na koniec dodawaj naprzemiennie mleko i mleko w proszku. Miksuj masę aż będzie gładka i jednolita;
13. Połóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz go kawą;
15. Na wierzch wyłóż mus owocowy i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz