września 29, 2023

Adelajda

Upiekłam to ciasto na ostatni weekend - przez kilka niespodziewanych wypadków zeszło mi się z nim aż do nocy, ale warto było. Wyszło PRZEPYSZNE. W niedzielę zawiozłam teściowej jako deser po obiedzie i wszystkim smakowało. Ciężko skończyć na jednym kawałku. Przepis już się rozszedł po rodzinie.ciasto na przyjęcie,pyszne ciasto na weekend,ciasto z kremem śmietankowym,efektowne ciasto,ciasto z musem porzeczkowym,brownie z kremem i owocami,ciasta i desery,



SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

SPÓD:
150 g masła
1 czekolada mleczna (90g)
1 czekolada gorzka (90g)
150 ml mleka
3 jajka
100 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ kawa/herbata do nasączenia
MUS:
ok. 850 g czarnej porzeczki
0.5 szklanki cukru
6 g żelatyny + ok. 2 łyżki zimnej wody
KREM:
3 serki waniliowe (po 150g każdy)
120 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
1 galaretka ( u mnie agrestowa) + 250ml wrzątku
+ 3-4 pokruszone ciastka oreo

WYKONANIE:

1. Przygotuj spód: pokrojone na kawałki masło podgrzewaj na minimalnym ogniu aż do momentu całkowitego rozpuszczenia;


2. Zdejmij masło z palnika. Dodaj pokruszoną czekoladę, odczekaj ok. 2 minuty a następnie wymieszaj całość aż powstanie gładka masa;
3. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj masę. Odstaw do przestudzenia;


4. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę;
5. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz masę czekoladową ( może być lekko ciepła). Całość wymieszaj rózgą - delikatnie, ale dokładnie;
6. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 12-15 min. Piecz do suchego patyczka;


7. Przygotuj mus porzeczkowy: żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia;
8. Porzeczki przełóż do garnka, dodaj cukier i gotuj owoce aż puszczą soki a cukier całkowicie się rozpuści;
9. Owoce przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek. Jeśli zdążyły przestygnąć ponownie je zagotuj;


10. Do gorącego musu dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw mus do lekkiego stężenia;
11. Przygotuj krem waniliowy: galaretkę dokładnie rozmieszaj we wrzątku i odstaw do delikatnego stężenia;


12. Schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem ubij na sztywno;
13. Dodaj serki waniliowe i ponownie zmiksuj krem;
14. Czekoladowy spód nasącz kawą i wyłóż mus owocowy. Wstaw ciasto do lodówki;


15. Tężejącą galaretkę dodaj do kremu i zmiksuj całość na gładko;
16. Wyłóż krem waniliowy na mus i wyrównaj wierzch;
17. Wierzch udekoruj pokruszonymi ciastkami. Wstaw ciasto do lodówki na min. kilka godzin aby całkowicie stężało.



SMACZNEGO :)

ciasto na przyjęcie,pyszne ciasto na weekend,ciasto z kremem śmietankowym,efektowne ciasto,ciasto z musem porzeczkowym,brownie z kremem i owocami,ciasta i desery,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger