SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
SPÓD:
150 g masła
1 czekolada mleczna (90g)
1 czekolada gorzka (90g)
150 ml mleka
3 jajka
100 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ kawa/herbata do nasączenia
MUS:
ok. 850 g czarnej porzeczki
0.5 szklanki cukru
6 g żelatyny + ok. 2 łyżki zimnej wody
KREM:
3 serki waniliowe (po 150g każdy)
120 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
1 galaretka ( u mnie agrestowa) + 250ml wrzątku
+ 3-4 pokruszone ciastka oreo
WYKONANIE:
1. Przygotuj spód: pokrojone na kawałki masło podgrzewaj na minimalnym ogniu aż do momentu całkowitego rozpuszczenia;
2. Zdejmij masło z palnika. Dodaj pokruszoną czekoladę, odczekaj ok. 2 minuty a następnie wymieszaj całość aż powstanie gładka masa;
3. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj masę. Odstaw do przestudzenia;
5. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz masę czekoladową ( może być lekko ciepła). Całość wymieszaj rózgą - delikatnie, ale dokładnie;
6. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 12-15 min. Piecz do suchego patyczka;
8. Porzeczki przełóż do garnka, dodaj cukier i gotuj owoce aż puszczą soki a cukier całkowicie się rozpuści;
9. Owoce przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek. Jeśli zdążyły przestygnąć ponownie je zagotuj;
10. Do gorącego musu dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw mus do lekkiego stężenia;
11. Przygotuj krem waniliowy: galaretkę dokładnie rozmieszaj we wrzątku i odstaw do delikatnego stężenia;
17. Wierzch udekoruj pokruszonymi ciastkami. Wstaw ciasto do lodówki na min. kilka godzin aby całkowicie stężało.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz