SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o ŚR. 24 cm
4 jajka
0.5 szklanki cukru
400 g jogurtu greckiego
120 ml oleju
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
3 pełne łyżki masła
+ bórówki
WYKONANIE:
1. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki przełóż do miseczki i rozcieraj widelcem aż powstanie kruszonka. Włoż kruszonkę do lodówki na czas przygotowywania ciasta;
2. Jajka przełóż do miski i roztrzep je rózgą. Następnie wsyp cukier i ponownie roztrzep masę jajeczną;
4. Wlej jogurt i znowu wymieszaj ciasto rózgą - krótko. Tylko do połączenia składników;
5. Przesiej połowę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj resztę mąki i ponownie wymieszaj ciasto - ma być jednolite;
8. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50-55 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz