Zrobiłam to ciasto na ostatni weekend. Szybkie, mało skomplikowane a po spróbowaniu ciężko skończyć na jednym kawałku - idealnie słodkie z kwaśną nutą na przełamanie.. No pyszne! Róbcie - rodzina będzie się zajadać ;)
SKŁADNIKI:
SPÓD:
2 jajka
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1.5 łyżki cynamonu
3 łyżki kakao
3 łyżki dżemu ( u mnie śliwkowy)
2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
KREM:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
ok. 0.5 szklanki cukru ( można dodać 3/4 szklanki)
200 g miękkiego masła
MUS:
2 galaretki zielone
400 ml wrzątku
ok. 300 g czarnych porzeczek
+ 1 małe opakowanie maślanych herbatników
+ kawa do nasączenia ciasta
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na spód ( w temp. pokojowej) przełóż do miski i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
2. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 45 min. Piecz do suchego patyczka;
4. Do gotującego się mleka wlej powoli rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj budyń na małym ogniu aż zgęstnieje. Następnie odstaw budyń do wystudzenia;
12. Wylej mus na wierzch ciasta i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz