Zrobiłam to ciasto pierwszy raz kilka tygodni temu. Zalegały mi w lodówce borówki i kilka serków. Eksperyment się udał - akurat trafiła się teściowa i chwaliła. Przepis rozchodzi się po rodzinie i wszystkim smakuje.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
SPÓD:
180 g herbatników maślanych
100 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
7 serków homogenizowanych waniliowych (1050 g)
2 galaretki brzoskwiniowe
350 ml wrzątku
WIERZCH:
2 galaretki pomarańczowe
ok. 300 g porzeczek (u mnie zamrożonych)
600 ml wrzątku
WYKONANIE:
1. Galaretkę do masy serowej rozmieszaj we wrzątku i odstaw do przestudzenia;
2. Herbatniki rozkrusz na piasek;
4. Na dno formy wyłożonej papierem wysyp herbatniki z masłem. Dokładnie rozprowadź ciastka na spodzie tortownicy i delikatnie ugnieć;
7. Masę serową wylej delikatnie na ciasteczkowy spód i wstaw ciasto do lodowki aby stężało;
9. Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką i wstaw całość do lodówki - minimum na kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz