Przepis na to super pyszne ciasto dostałam od teściowej. Szybko się je robi a smakuje super. W sam raz do weekondej kawki.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
KRUCHE:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 pełne łyżki śmietany 18%
KREM:
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
200 g miękkiego masła
400 ml śmietanki 30%
ok. 1/4 szklanki cukru
+ 0.5 puszki masy krówkowej
2 łyżki ubitej śmietany z kremu
migdały do posypania wierzchu
WYKONANIE:
1. Przygotuj spód: wszystkie składniki (masło wcześniej pokrój na mniejsze kawałki) przełóż do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. Dno formy pokrytej papierem wyłóż kawałkami ciasta i dokładnie wyklej. Wyrównaj wierzch i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20-25 min;
3. Przygotuj krem: proszki budyniowe rozmieszaj w 0.5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj;
4. Do gotującego się mleka wlej proszki budyniowe i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż budyń będzie jednolity i gęsty. Odstaw budyń do przestudzenia;
8. Do kremu budyniowego dodaj ubitą śmietankę ( zostaw dwie łyżki na wierzch) i zmiksuj całość do uzyskania jednolitej masy;
11. Na wierzchu rozsmaruj masę kajmakową i posyp ją migdałami. Schadzaj ciasto w lodówce min. 2-3 h.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz