SKŁADNIKI:
Forma 30x11 cm
100 g miękkiego masła
0.5 szklanki cukru
2 jajka ( oddzielnie białka i żółtka)
0.5 szklanki płynnego miodu
125 ml śmietany 18%
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki ciemnego kakao
20 g przyprawy do piernika
50 g posiekanych rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
*Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowe :)
3. Dodaj żółtka, miód, śmietanę, mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Zmiksuj ciasto do połączenia składników;
6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 60-70 min. Po przestudzeniu możesz udekorować piernik polewą i orzechami.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz