października 13, 2023

Wykwintne

Zrobiłam to ciasto pierwszy raz jakiś czas temu. Testowałam nowy przepis i nie końca wyszło tak jak chciałam, więc zmodyfikowałam kilka rzeczy, upiekłam znowu i oto jest efekt końcowy - pyszne ciacho ze wszystkim co lubimy - orzechy, beza, pyszny spód i śmietankowy krem. Polecam - zaskakuje gości, smakuje wszystkim :)
ciasta i desery, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto z orzechami, ciasto z kremem i orzechami,ciasto z bezą i kremem śmietankowym, ciasto czekoladowe z kremem i orzechami





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

SPÓD:
100 g masła
0.5 szklanki wody
Niepełna szklanka mąki ( nieco więcej niż 3/4)
1 pełna łyżka kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 jajko
ok. 0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
KREM:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 36%
ok. 0.5 szklanki pokruszonych orzechów
0.5 puszki kajmaku
BEZA:
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
garść pokruszonych orzechów włoskich

WYKONANIE:

1. Przygotuj spód: wodę zagotuj. Zdejmij z palnika i dodaj pokrojone masło. Mieszaj aż masło całkowicie się rozpuści;
2. Dodaj kawę, kakao, cukier i wymieszaj do rozpuszczenia składników;
3. Jajko ubij na puszystą masę;


4. Do czekoladowej masy dodaj ubite jajko i delikatnie wymieszaj - tylko do połączenia składników;
5. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszaj;


6. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
7. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywną pianę;
8. Ciągle miksując białka dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;


9. Dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj pianę;
10. Na koniec dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj pianę łyżką;
11. Przełóż bezę do formy o wymiarach ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stC na 30min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100stC i piecz kolejne 30min. Studź bezę w uchylonym piekarniku;


12. Przygotuj krem: mascarpone i śmietankę zmiksuj na gładką masę;
13. Dodaj kajmak i ponownie zmiksuj krem;
14. Na koniec dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj krem łyżką;


15. Wyłóż krem na spód i wyrównaj. Na wierzch połóż bezę i wstaw ciasto do lodówki na min. 2-3h.




SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto z orzechami, ciasto z kremem i orzechami,ciasto z bezą i kremem śmietankowym, ciasto czekoladowe z kremem i orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger