Zrobiłam to ciasto pierwszy raz jakiś czas temu. Testowałam nowy przepis i nie końca wyszło tak jak chciałam, więc zmodyfikowałam kilka rzeczy, upiekłam znowu i oto jest efekt końcowy - pyszne ciacho ze wszystkim co lubimy - orzechy, beza, pyszny spód i śmietankowy krem. Polecam - zaskakuje gości, smakuje wszystkim :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
SPÓD:
100 g masła
0.5 szklanki wody
Niepełna szklanka mąki ( nieco więcej niż 3/4)
1 pełna łyżka kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 jajko
ok. 0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
KREM:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 36%
ok. 0.5 szklanki pokruszonych orzechów
0.5 puszki kajmaku
BEZA:
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
garść pokruszonych orzechów włoskich
WYKONANIE:
1. Przygotuj spód: wodę zagotuj. Zdejmij z palnika i dodaj pokrojone masło. Mieszaj aż masło całkowicie się rozpuści;
6. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
10. Na koniec dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj pianę łyżką;
11. Przełóż bezę do formy o wymiarach ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stC na 30min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100stC i piecz kolejne 30min. Studź bezę w uchylonym piekarniku;
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz