Przepis na to ciasto dostałam od cioci. Trochę go zmodyfikowałam pod swoje upodobania i okazało się rodzinnym hitem. Rozeszło się w mgnieniu oka a mąż już pyta kiedy będzie znowu. Polecam na Święta. :)
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm
BISZKOPT JASNY:
8 żółtek
2 całe jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT MAKOWY:
8 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
1 puszka brzoskwiń
+ słoiczek dżemu porzeczkowego
POLEWA:
ok. 7-8 łyżek śmietany 30 lub 18%
45 g czekolady gorzkiej
WYKONANIE:
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier aż masa będzie sztywna i błyszcząca a cukier całkowicie się rozpuści;
3. Dodaj wymieszane suche składniki i wymieszaj ciasto - dokładnie, ale w miarę delikatnie aby masa nie opadła;
4. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15-20 min. Piecz do suchego patyczka a następnie wystudź i dopiero wyjmij z formy;
7. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15-20 min. Piecz do suchego patyczka. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
15. Wyłóż resztę kremu i przykryj drugim blatem jasnego biszkoptu. Lekko dociśnij i wstaw ciasto do lodówki;
16. Przygotuj polewę: śmietankę prawie zagotuj;
17. Dodaj kostki czekolady, lekko zamieszaj i odstaw na 1-2 min. Po tym czasie dokładnie rozmieszaj polewę aż będzie jednolita;
SMACZNEGO :)
Wspaniale pani wyszło! Mąż zażyczył sobie na święta, bo gdzieś wyszukał zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuń