listopada 18, 2023

Bałwan w tropikach

Przepis na to ciasto dostałam od cioci. Trochę go zmodyfikowałam pod swoje upodobania i okazało się rodzinnym hitem. Rozeszło się w mgnieniu oka a mąż już pyta kiedy będzie znowu. Polecam na Święta. :)
ciasta i desery, ciasto świąteczne, ciasto na Boże Narodzenie, ciasto na biszkopcie. biszkopt makowy, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z kremem śmietankowym, biszkop makowy z kremem





SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm

BISZKOPT JASNY:
8 żółtek
2 całe jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT MAKOWY:
8 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
1 puszka brzoskwiń
+ słoiczek dżemu porzeczkowego
POLEWA:
ok. 7-8 łyżek śmietany 30 lub 18%
45 g czekolady gorzkiej

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt makowy: białka ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier aż masa będzie sztywna i błyszcząca a cukier całkowicie się rozpuści;
3. Dodaj wymieszane suche składniki i wymieszaj ciasto - dokładnie, ale w miarę delikatnie aby masa nie opadła;


4. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15-20 min. Piecz do suchego patyczka a następnie wystudź i dopiero wyjmij z formy;


5. Przygotuj biszkopt jasny: żółtka z cukrem ubij na puszystą masę;
6. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto łyżką;


7. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15-20 min. Piecz do suchego patyczka. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
8. Przygotuj krem: galaretki rozmieszaj dokładnie we wrzątku i odstaw do całkowitego przestudzenia;


9. Śmietanę ubij na sztywno;
10. Odsączone brzoskwinie pokrój na małe kawałki;


11. Do śmietany dodaj lekko tężejące już galaretki i zmiksuj krem;
12. Dodaj pokrojone owoce i wymieszaj krem łyżką;
13. Pierwszy blat jasnego biszkoptu włóź do formy i rozsmaruj cienką warstwę dżemu;


14. Wyłóż połowę kremu śmietankowego i połóż biszkopt makowy;
15. Wyłóż resztę kremu i przykryj drugim blatem jasnego biszkoptu. Lekko dociśnij i wstaw ciasto do lodówki;
16. Przygotuj polewę: śmietankę prawie zagotuj;


17. Dodaj kostki czekolady, lekko zamieszaj i odstaw na 1-2 min. Po tym czasie dokładnie rozmieszaj polewę aż będzie jednolita;
18. Wylej polewę na wierzch ciasta i równomiernie rozsmaruj. Wstaw ciasto do lodówki na min. 2-3 h.




SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto świąteczne, ciasto na Boże Narodzenie, ciasto na biszkopcie. biszkopt makowy, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z kremem śmietankowym, biszkop makowy z kremem


1 komentarz:

  1. Wspaniale pani wyszło! Mąż zażyczył sobie na święta, bo gdzieś wyszukał zdjęcie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger