Upiekłam to ciasto na ostatni wekend - miałam ochotę na orzechy i delikatny krem. Ciasto wyszło przepyszne - na święta chyba upiekę je znowu bo wszystkim smakowało.
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm
CIASTO ORZECHOWE:
250 g posiekanych orzechów włoskich
5 białek
0.5 szklanki cukru
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT KAKAOWY:
5 jajek
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 l mleka
5 żółtek
1 laska wanilii
2 budynie waniliowe
300 g masła
2 łyżki cukru
POLEWA:
9 kostek czekolady gorzkiej
ok. 6-7 łyżek śmietany 30%
+ kawa rozpuszczalna do nasączenia - lub herbata - co wolisz
WYKONANIE:
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier aż masa będzie sztywna i błyszcząca a cukier całkowicie się rozpuści;
5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na 30 min;
7. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier aż masa będzie sztywna i błyszcząca a cukier całkowicie się rozpuści;
9. Dodaj przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie, ale delikatnie;
10. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na 30 min. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
11. Przygotuj krem: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj budynie i żółtka. Resztę mleka z laską wanilii* zagotuj;
12. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj budyń na niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Zdejmij budyń z palnika i odstaw do całkowitego przestudzenia;
14. Ciągle miksując dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec miksuj krem przez kilka minut na najwyższych obrotach miskera aby nabrał puszystości;
17. Na wierzch połóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz go kawą;
18. Przygotuj polewę: śmietankę prawie zagotuj, następnie dodaj czekoladę. Wyłącz palnik i mieszaj aż do uzyskania odpowiedniej , jednolitej konsystencji. Jeżeli poleca jest zbyt gęsta dodaj odrobinę śmietanki;
Rozetnij laskę wanilii i wydłub ze środka ziarenka do garnka. Rozcięta laskę również wrzuć do mleka i razem gotuj. Przed wlaniem proszków budyniowych wyjmij laskę.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz