Zrobiłam to ciasto ostatnio na rodzinne przyjęcie - najlepiej prezentowało się na stole i miało powodzenie. Wszystkim bardzo smakowało, więc polecam na Święta - trafi we wszystkie gusta:)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT*:
210 g mąki
180 g cukru
6 jajek
5 łyżek oleju
30 g kakao
KREM:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
2 wafelki orzechowe ( po 90g każdy)
90 g czekolady mlecznej
90 g czekolady gorzkiej
WIERZCH:
2 czerwone galaretki
700 ml wrzątku
ok. 200 g owoców ( u mnie mrożona czarna porzeczka)
* Ostatnio najczęściej korzystam z przepisu na biszkopt olejowy od wszystkiego.smacznego - polecam:)
WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Łyżka po łyżce dodawaj cukier. Kiedy całkowicie się rozpuści miksuj pianę jeszcze przez ok. 2-3min;
4. Do masy przesiej połowę mąki wymieszanej z kakao i delikatnie wymieszaj ciasto. Następnie dodaj drugie pół i ponownie wymieszaj dokładnie ciasto;
6. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25 min. Piecz do suchego patyczka. Po całkowitym przestudzeniu przekrój biszkopt na 2 blaty;
7. 0.5 szklanki śmietanki bardzo mocno podgrzej. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Odstaw masę czekoladową do przestudzenia;
16. Wyłóż galaretkę na wierzch ciasta. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz