listopada 11, 2023

Wietnamka

Zrobiłam to ciasto ostatnio na rodzinne przyjęcie - najlepiej prezentowało się na stole i miało powodzenie. Wszystkim bardzo smakowało, więc polecam na Święta - trafi we wszystkie gusta:)
ciasta i desery, ciasto z galaretką, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto z kremem ciasteczkowym, ciasto z kremem i galaretką,ciasto na Boże Narodzenie,




SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

BISZKOPT*:
210 g mąki
180 g cukru
6 jajek
5 łyżek oleju
30 g kakao
KREM:
250 g serka mascarpone
500 ml  śmietanki 30%
2 wafelki orzechowe ( po 90g każdy)
90 g czekolady mlecznej
90 g czekolady gorzkiej
WIERZCH:
2 czerwone galaretki
700 ml wrzątku
ok. 200 g owoców ( u mnie mrożona czarna porzeczka)

* Ostatnio najczęściej korzystam z przepisu na biszkopt olejowy od wszystkiego.smacznego - polecam:)

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Łyżka po łyżce dodawaj cukier. Kiedy całkowicie się rozpuści miksuj pianę jeszcze przez ok. 2-3min;


3. Ciągle miksując dodaj żółtka wymieszane z olejem;
4. Do masy przesiej połowę mąki wymieszanej z kakao i delikatnie wymieszaj ciasto. Następnie dodaj drugie pół i ponownie wymieszaj dokładnie ciasto;
5. Przelej caisto do formy wyłożonej papierem i wyrównaj wierzch;


6. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25 min. Piecz do suchego patyczka. Po całkowitym przestudzeniu przekrój biszkopt na 2 blaty;
7. 0.5 szklanki śmietanki bardzo mocno podgrzej. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Odstaw masę czekoladową do przestudzenia;


8. Resztę schłodzonej śmietanki ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj krem;
9. Wafelki pokrój na niewielkie kawałki;


10. Do kremu dodaj przestudzoną masę czekoladową i zmiksuj do połączenia składników;
11. Na koniec dodaj wafelki i wymieszaj krem łyżką;
12. Wyłóż krem na biszkopt i wyrównaj wierzch;


13. Przykryj krem drugim blatem biszkoptu i wstaw ciasto do lodówki;


14. Galaretki rozpuść we wrzątku;
15. Dodaj owoce i wymieszaj. Odstaw galaretkę do delikatnego stężenia;
16. Wyłóż galaretkę na wierzch ciasta. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto z galaretką, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto z kremem ciasteczkowym, ciasto z kremem i galaretką,ciasto na Boże Narodzenie,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger