grudnia 28, 2023

Boczniaki po kaszubsku

Kiedyś uwielbiałam śledzie - odkąd nie jem mięsa szukam zamienników. Boczniaki są w tym świetne - smakują przepysznie w śledziowej wersji. Sa super jako sylwestrowa przekąska.

przekąski, boczniaki, wege śledzie, śledzie z boczniaków, wege przekąska, śledzie po kaszubsku,





SKŁADNIKI:

250 g boczniaków
2 cebule
4-5 suszonych śliwek
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1-2 łyżki oleju
1 arkusz nori
1 łyżeczka wędzonej papryki
0.5 łyżeczki ostrej papryki
0.5 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki przecieru pomidorowego/koncentratu
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę;
2. Na łyżce oleju zeszklij cebulę;


3. Śliwki pokrój w paseczki;
4. Do cebuli dorzuć śliwki, zamieszaj i dalej smaż;
5. Dodaj na patelnię przyprawy i pocięty na kawałki arkusz nori;
6. Boczniaki pokrój w paski;


7. Dodaj grzyby na patelnię i dalej smaż;
8. W szklance wymieszaj wodę, przecier pomidorowy, cukier i sos sojowy. Dolej mieszankę na patelnię i duś całość aż do momentu aż grzyby zmiękną - ok. 15 min. Przełóż grzyby do szklanego naczynia, przykryj folią i odstaw do lodówki na 24h. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.




SMACZNEGO :)

przekąski, boczniaki, wege śledzie, śledzie z boczniaków, wege przekąska, śledzie po kaszubsku,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger