Kiedyś uwielbiałam śledzie - odkąd nie jem mięsa szukam zamienników. Boczniaki są w tym świetne - smakują przepysznie w śledziowej wersji. Sa super jako sylwestrowa przekąska.
SKŁADNIKI:
250 g boczniaków
2 cebule
4-5 suszonych śliwek
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1-2 łyżki oleju
1 arkusz nori
1 łyżeczka wędzonej papryki
0.5 łyżeczki ostrej papryki
0.5 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki przecieru pomidorowego/koncentratu
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
4. Do cebuli dorzuć śliwki, zamieszaj i dalej smaż;
5. Dodaj na patelnię przyprawy i pocięty na kawałki arkusz nori;
8. W szklance wymieszaj wodę, przecier pomidorowy, cukier i sos sojowy. Dolej mieszankę na patelnię i duś całość aż do momentu aż grzyby zmiękną - ok. 15 min. Przełóż grzyby do szklanego naczynia, przykryj folią i odstaw do lodówki na 24h. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz