Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy na szybko robię to ciasto. Jest naprawdę banalnie proste a wychodzi PRZEPYSZNE. Dzieci je uwielbiają;)
SKŁADNIKI:
FORMA 30x11 cm
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0.5 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
230 g startej na drobnych oczkach marchewki
50 g orzechów ( u mnie migdały i laskowe)
0.5 szklanki wiórków kokosowych
0.5 dużego jabłka
WYKONANIE:
2. Dodaj cukier i ubijaj masę na najwyższych obrotach aż stanie się gęsta a cukier całkowicie się rozpuści;
4. Dodaj startą marchewkę,pokrojone jabłko, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wymieszaj ciasto łyżką;
5. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto łyżką;
6. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 45 min. Piecz ciasto do suchego patyczka.
* Ciasto udekorowałam serkiem mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem i posiekabymi orzechami.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz