Super szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Robię te ślimaki praktycznie na każde spotkanie ze znajomymi i zawsze znikają ze stołu. Podaję je z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Polecają się na Sylwestra.
SKŁADNIKI:
2 arkusze ciasta francuskiego
2 serki śmietankowe kanapkowe
200 g świeżego szpinaku
500 g pieczarek startych/pokrojonych i zesmażonych z ulubionymi przyprawami
1 opakowanie serków zakopiańskich a`la oscypek
przyprawy: po 0.5 łyżeczki soli, pieprzu, wędzonej papryki
WYKONANIE:
4. Dodaj przyprawy i krótko podsmaż;
5. Dodaj pieczarki ( u mnie wcześniej zesmażone z solą, pieprzem i wędzoną papryką). I smaż całość przez kilka minut;
9. Wyłóż połowę farszu warzywnego i rozsmaruj równomiernie na cieście. Z drugim arkuszem powtórz to samo;
10. Zawiń ciasto w dość ciasny rulon;
11. Pokrój rulon na ok. 1.5cm kawałki. Wyłóż ślimaki na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw ślimaki do piekarnika nagrzanego do 200stC na ok. 20-25 min. Mają się lekko zrumienić.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz