Uwielbiam keks - nie wyobrażam sobie, że miałoby go zabraknąć na świątecznym stole. Polecam ten przepis - jest sprawdzony, szybki a keks wychodzi przepyszny.
SKŁADNIKI:
FORMA 31x12 cm
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
200 g miękkiego masła
0.5 szklanki cukru
2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
ok. 300-350 g bakalii ( u mnie mieszanka studencka + daktyle)
+ opcjonalnie polewa do dekoracji
WYKONANIE:
1. Zacznij miksować miękkie masło. Po chwili dodaj cukier i miksuj aż cukier się rozpuści a masło będzie białe i puszyste;
5. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj masę;
7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 55 min. Poprzestudzeniu możesz dodatkowo udekorować keks polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz