Kolejna świąteczna propozycja, której nagranie sprawiło mi mnóstwo problemów. Nie mniej jednak ciasto wyszło przepyszne, inne od pozostałych i zdecydowanie warte wysiłku - polecam na świąteczny stół :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 CM
BISZKOPT:
8 białek
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki maku
0.5 szklanki cukru
KREM:
8 żółtek
200 g masła
5 serków waniliowych ( po 150g każdy)
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
Opcjonalnie: 1 pełna łyżka żelatyny zalana minimalną ilością wrzątku
+ 1 opakowanie herbatników maślanych
WYKONANIE:
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier. Miksuj pianę aż będzie błyszcząca a cukier całkowicie się rozpuści;
5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25 min;
7. Dodaj cukier i miksuj jeszcze przez chwilę;
8. Przełóż masę jajeczną nad parę i miksuj przez ok. 8-10 min. Uważaj aby nie zrobiła się “zbyt sucha”;
11. Do masy przełóż serki i ponownie zmiksuj krem - krótko, tylko do połączenia składników;
12. Ciągle miksując krem dodawaj łyżka po łyżce mleko w proszku. Krem powinien wyjść dość gęsty. Jeśli jest za rzadki - możesz na wszelki wypadek dodać żelatynę;
13. Na biszkopt wyłóż 1/4 kremu;
15. Ułóż kolejną warstwę ciastek a na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj polewą.
SMACZNEGO :)
Matko, nie przypuszczałam, że tak wypasione ciasto można zrobić tak prosto!
OdpowiedzUsuń