grudnia 16, 2023

Pyszałek

Upiekłam to ciasto na ostatni weekend jako próbę przed Bożym Narodzeniem. Przepis okazał się strzałem w 10, więc na Święta robię znowu.
biszkopt kakaowy z kremem,ciasto świąteczne,ciasto czekoladowe z kremem,pyszne ciasto,ciasta i desery,



SKŁADNIKI:
FORMA 24x24cm

BISZKOPT:
8 jajek
0.5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki kakao
KREM:
650 ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
2 batony lion ( ok. 80 g łącznie)
+ 1 słoiczek powideł śliwkowych
mocna kawa do nasączenia biszkoptu ( ewentualnie herbata)
POLEWA:
ok. 10-11 łyżek śmietanki 30%
50 g czekolady ( mleczna+gorzka)
garść pokruszonej mieszanki studenckiej

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę;


2. Ciągle miksując dodawaj po łyżce cukier. Miksuj aż się całkowicie rozpuści;
3. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej żółtka. Miksuj tylko do połączenia składników;
4. Przesiej suche składniki i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ciasto;


5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia;
6. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25 min. Piecz do suchego patyczka;
7. Przygotuj masę budyniową: w 100 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj;


8. Do gotującego się mleka wlewaj powoli rozmieszane proszki i gotuj budyń aż zgęstnieje. Wystudź budyń do temp. pokojowej;
9. Miękkie masło utrzyj mikserem;



10. Ciągle miksując dodawaj łyżka po łyżce budyń;


11. Batoniki pokrój w drobniutką kostkę;
12. Dodaj batony do masy i wymieszaj krem;
13. Przestudzony biszkopt przekrój na dwa blaty;


14. Jeden blat przełóż do formy - nasącz go kawą i rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
15. Wyłóż ok. 2/3 kremu i rozsmaruj;
16. Połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go kawą i ponownie rozsmaruj cienką warstwę dżemu;


17. Wyłóż resztę kremu i rozsmaruj;
18. Przygotuj polewę: śmietankę doprowadź prawie do wrzenia;


19. Dodaj kostki czekolady i mieszaj aż do powstania jednolitej masy;
20. Wsyp pokruszoną mieszankę studencką i wymieszaj polewę;
21. Wierzch ciasta udekoruj polewą i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

biszkopt kakaowy z kremem,ciasto świąteczne,ciasto czekoladowe z kremem,pyszne ciasto,ciasta i desery,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger