Upiekłam to ciasto na ostatni weekend jako próbę przed Bożym Narodzeniem. Przepis okazał się strzałem w 10, więc na Święta robię znowu.
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24cm
BISZKOPT:
8 jajek
0.5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki kakao
KREM:
650 ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
2 batony lion ( ok. 80 g łącznie)
+ 1 słoiczek powideł śliwkowych
mocna kawa do nasączenia biszkoptu ( ewentualnie herbata)
POLEWA:
ok. 10-11 łyżek śmietanki 30%
50 g czekolady ( mleczna+gorzka)
garść pokruszonej mieszanki studenckiej
WYKONANIE:
3. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej żółtka. Miksuj tylko do połączenia składników;
6. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25 min. Piecz do suchego patyczka;
7. Przygotuj masę budyniową: w 100 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj;
8. Do gotującego się mleka wlewaj powoli rozmieszane proszki i gotuj budyń aż zgęstnieje. Wystudź budyń do temp. pokojowej;
13. Przestudzony biszkopt przekrój na dwa blaty;
16. Połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go kawą i ponownie rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
17. Wyłóż resztę kremu i rozsmaruj;
18. Przygotuj polewę: śmietankę doprowadź prawie do wrzenia;
19. Dodaj kostki czekolady i mieszaj aż do powstania jednolitej masy;
21. Wierzch ciasta udekoruj polewą i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz