Pyszne ciasto, które wygląda jak tort. Zrobiłam je ostatnio na spotkanie rodzinne i wszyscy się zajadali. :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o ŚR. 24CM
BISZKOPT:
6 jajek
5 łyżek oleju
200 g drobnego cukru
240 g mąki pszennej
KREM:
700 ml mleka
2 budynie waniliowe
0.5 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
Sok wyciśnięty z połówki cytryny
POLEWA:
5 łyżek śmietanki 18/30%
40-50 g czekolady mlecznej/gorzkiej
WYKONANIE:
4. Przesiej suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ciasto;
5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 30 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka;
7. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj budyń na niewielkim ogniu aż zgęstnieje i będzie jednolity;
10. Całkowicie wystydzony biszkopt przekrój na dwa blaty;
14. Połóż drugi blat biszkoptu i nasącz go kawą/herbatą;
16. Przytoguj polewę: śmietankę mocno podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie jednolita poleca;
17. Udekoruj wierzch ciasta polewą i wstaw je do lodówki na min. 2-3h.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz