Nieskromnie powiem, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam. Idealnie kremowy, z dodatkiem białej czekolady.. Bije na głowę wszystkie inne. Polecam na każdą możliwą okazję:)
SKŁADNIKI*:
TORTOWNICA o śr. 24 cm
SPÓD:
180 g herbatników
110 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
1 kg twarogu mielonego
4 jajka
100 g drobnego cukru
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
125 ml śmietanki 36%
200 g białej czekolady
POLEWA:
6-7 łyżek śmietanki 30%
ok. 60 g czekolady gorzkiej/mlecznej
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ. :)
WYKONANIE:
1. Śmietankę do masy serowej doprowadź prawie do wrzenia;
2. Dodaj pokruszoną czekoladę, wyłącz palnik i mieszaj śmietankę aż czekolada całkowicie się rozpuści a masa będzie jednolita;
8. Na koniec dodaj przestudzoną, ale nadal płyną czekoladę i krótko zmiksuj masę - tylko do połączenia składników;
9. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch i delikatnie poruszaj formą aby pozbyć się pęcherzyków powietrza;
10. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 150stC na 75 min. Na dnie piekarnika możesz postawić naczynie z wodą. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik przestygnie;
11. Przygotuj polewę: śmietankę bardzo mocno podgrzej;
12. Dodaj połamaną czekoladę, odstaw na 1-2 min. a następnie dokładnie wymieszaj;
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz