lutego 24, 2024

Malinowa krówka

Pyszne ciasto ze śmietankowym kremem i masą kajmakową. Zrobiłan na niedzielę i dobrze się przyjęło w domu - teściowa pytała o przepis, więc chyba wyszło dobre.
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kremem, ciasto z galaretką i owocami, ciasto z malinami, ciasto na Wielkanoc



SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm

1 op. herbatników kakaowych
500 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
200 ml wrzątku
1 galaretka żółta/pomarańczowa
+
450 g malin ( u mnie mrożone)
650 ml wrzątku
2 galaretki czerwone
1 puszka kajmaku

WYKONANIE:

1. Śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem zmiksuj na gęsty krem;
2. Żółtą galaretkę rozmieszaj we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Ostudź;


3. Przestudzoną galaretkę wlej do masy i dokładnie zmiksuj;
4. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników;
5. Wyłóż połowę kremu śmietankowego;
6. Ułóż drugą warstwę ciastek;


7. Rozsmaruj cienką warstwę kajmaku;


8. Wyłóż resztę kremu i wyrównaj;
9. Czerwone galaretki rozpuść we wrzątku;


10. Dodaj zamrożone maliny i wymieszaj galaretkę;

11. Lekko tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kremem, ciasto z galaretką i owocami, ciasto z malinami, ciasto na Wielkanoc


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger