Tłusty czwartek tuż za rogiem - polecam pyszne domowe pączki. Są super łatwe a bardzo smaczne. Spróbuj! :)
SKŁADNIKI:
na ok. 20 pączków
500 g mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
7 g suchych drożdży
2-3 łyżki cukru
50 g roztopionego masła
5 żółtek
marmolada do nadziewania
1l oleju rzepakowego do smażenia
WYKONANIE:
2. Kiedy ciasto jest już wyrobione przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 90min;
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką i chwilę wyrabiaj w dłoniach. Następnie podziel je na 2 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki okrąg;
4. Dużą szklanką wycinaj kółka na pączki. Możesz odstawić gotowe okręgi do wyrośnięcia na ok. 10-15 min;
5. Na każde kółko nakładaj średnią porcję nadzienia i dokładnie zlepiaj pączki. Odstaw je przykryte ściereczką na ok. 20min do wyrośnięcia;
6. Pączki smaż na średnim ogniu aż się zrumienią. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo wtedy pączki będą się szybko rumienić, ale w środku nadal będą surowe. Po odsączeniu pączków na papierowym ręczniku posyp je cukrem pudrem bądź udekoruj lukrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz