Szarlotka to chyba moje ulubione ciasto. Klasyk, który zawsze się obroni :) Ta jest wyjątkowo pyszna - na maślanym, kruchym spodzie.. niebo w gębie!
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o ŚR. 24CM
CIASTO:
2 szklanki mąki
0.5 szklanki cukru
250 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
+ 1300 g jabłek ( waga po obraniu i wydrążeniu)
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
1. Mąkę cukier, masło i proszek do pieczenia przełóż do misy robota i zaczij wyrabiać ciasto;
3. Gotowe ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich owiń w folię i włóż do zamrażalnika na czas przygotowywania reszty ciasta;
5. Pokrojone owoce przełóż do garnka, dodaj cukier, cynamon i gotuj na średnim ogniu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Jeśli jest dużo soku - odlej;
9. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz