lipca 06, 2024

Biała Dama

Przepyszne ciasto z kremem kokosowym :) Idealne na weekend i wszelkie możliwe okazje.
 
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kremem kokosowym, ciasto z biszkoptami, efektowne ciasto, szybkie ciasto z dżemem




SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

1 opakowanie herbatników maślanych ( ok. 200g)
2 opakowania podłużnych biszkoptów ( po 200 g każde)
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki ( lub innego)
700 ml mleka
1 budynie waniliowe
200 g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru
100 g wiórek kokosowych
opcjonalnie sok z cytryny do kremu
mleko do nasączania
polewa z białej czekolady

WYKONANIE:

1. Spód formy wyłóż herbatnikami namoczonymi delikatnie w mleku;
2. Przygotuj masę budyniową: budynie rozmieszaj w 0.5 szklanki mleka - resztę zagtotuj;


3. Do gotującego się mleka wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane proszki budyniowe, zmniejsz moc palnika i gotuj aż budyń będzie gęsty i jednolity;
4. Miękkie masło utrzyj z cukrem;
5. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj aż krem będzie gładki i jednolity. Możesz dodatkowo dodać sok z cytryny aby przełamać słodkość masy;



6. Dodaj do kremu wiórki i ponownie zmiksuj;
7. Na herbatnikach rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
8. Wyłóż połowę kremu i równomiernie rozsmaruj;
9. Ułóż warstwę biszkoptów nasączonych w mleku;
10. Rozsmaruj kolejną warstwę dżemu;
11. Wyłóż resztę kremu;
12. Namoczone biszkopty ułóż “na stojąco”;
13. Wierzch polej polewą z białej czekolady. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kremem kokosowym, ciasto z biszkoptami, efektowne ciasto, szybkie ciasto z dżemem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger