Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i pianką - niebo w gębie! Ostatnio piekę na okrągło i jeszcze nam się nie przejadł. Jest idealny na wszelkie rodzinne uroczystości i święta - wszystkim smakuje ;)
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm
KRUCHE:
350 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
250 g zimnego, prawdziwego masła
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
2 budynie waniliowe
1/3 szklanki cukru
(można dodać więcej, jeśli lubisz słodsze ciasta)
PIANKA:
3 białka
1/3 szklanki cukru
+ 1 puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
1. Przygotuj kruche: Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem wrzuć do robota, zacznij wyrabiać. Dodaj żółtka, jeśli trzeba łyżkę wody i wyrób gładkie, jednolite ciasto;
2. Połową ciasta wyklej dno formy, podpiecz w 180stC przez ok. 10-15 min. Drugą połowę ciasta włóż do zamrażarki;
4. Dodaj budynie i krótko zmiksuj - tylko do uzyskania jednolitej masy;
5. Przygotuj bezową piankę: zacznij ubijać białka, dodawaj stopniowo cukier puder/cukier aż powstanie gęsta piana;
9. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki, lub porwij je na małe kawałki;
10. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50 min. Po przestudzeniu posyp wierzch cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Nie jest zapisane ile jajek do sera?
OdpowiedzUsuń