Domowe paszteciki to prawdziwa ambrozja dla podniebienia. Najlepsze robi moja mama.. Ostatnio udało mi się w końcu 'wyrwać' przepis także dzielę się nim z Wami ;>
SKŁADNIKI:
CIASTO:
0,5 kg mąki
100 g masła (lub margaryny)
3 jajka + 1 jajko do posmarowania
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
ok. 1 łyżeczka soli
50 g świeżych drożdży
0,5 szklanki śmietany 18%
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
FARSZ:
ok 1 kg pieczarek
2 średnie cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
WYKONANIE:
1. Przygotuj farsz: umyte pieczarki zetrzyj na tarce lub drobno pokrój i zesmaż na odrobinie oleju lub oliwy razem z pokrojoną drobno cebulką. Dopraw farsz solą i pieprzem i smaż aż do momentu aż cała woda odparuje;
2. Drożdże rozkrusz w śmietanie, dokładnie rozmieszaj i odstaw na ok. 10-15 min w ciepłe miejsce;
3. Mąkę z proszkiem przesiej do misy robota, dodaj jajka, rozczyn drożdżowy, sól, cukier i zimne posiekane masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (możesz również zagnieść ciasto ręcznie) - jeśli będzie zbyt suche dodaj łyżkę wody;
4. Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na 3-4 części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt;
5. Na każdy prostokąt nakładaj farsz ( nie za dużo) i zawijaj roladki, a następnie krój je na małe paszteciki;
6. Przełóż paszteciki na dużą blaszkę wyłożoną papierem, posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 20 min (UWAGA: patrz na kolor, być może Twój piekarnik upiecze paszteciki w krótszym bądź dłuższym czasie).
SMACZNEGO:)
Ten przepis jest super w mgnieniu oka zniknęły paszteciki :)
OdpowiedzUsuńMiałam nosa, że będą smakowały :) Pozdrawiam !
UsuńSuper przepis, sprawdziłam. Z barszczykiem nie napiszę ile zjadłam ,trochę sadełka przybędzie :)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie! Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń