Dzisiaj mam dla Was coś co osobiście uwielbiam :) Szpinakowe ślimaczki na szybko - robię je zazwyczaj na domowe przyjęcia, niespodziewane wizyty znajomych bądź rodziny. Potrzeba dosłownie chwili aby wyczarować szybką i smaczną przekąskę ;)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie szpinaku mrożonego (300 - 350 g, wybierz ten liściasty - jest zdecydowanie lepszy od rozdrobnionego)
1 kostka sera typu feta (270 g)
opcjonalnie: sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
2. Fetę pokrój w kostkę i dorzuć do szpinaku. Wymieszaj dokładnie całość na patelni aż powstanie jednolita "masa" szpinakowo-serowa;
3. Jeśli lubisz możesz dodać również 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę;
4. Ciasto francuskie rozwiń na blacie, rozsmaruj cały farsz szpinakowy i zwiń ciasto w dość ciasną roladę;
6. Przełóż krążki na dużą blachę wyłożoną papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 10-15 min - aż ślimaczki się delikatnie zrumienią. Podawaj z ulubionym sosem albo nawet samym keczupem.
SMACZNEGO ;)
Szpinaku nie lubię.Zastąpię czymś innym.Udanego wypoczynku i dużo słońca.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś nie lubiłam.. a teraz uwielbiam:) Dziękuję!
UsuńWypróbuję napewno,dużo słońca 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję i pozadrawiam:)
UsuńNa pewno wypróbuję dzięki za super przepis.Pozdrawim miłego weekendu .
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego:) Dziękuję i wzajemnie
Usuń