września 21, 2021

Ślimaki ze szpinakiem

Dzisiaj mam dla Was coś co osobiście uwielbiam :) Szpinakowe ślimaczki na szybko - robię je zazwyczaj na domowe przyjęcia, niespodziewane wizyty znajomych bądź rodziny. Potrzeba dosłownie chwili aby wyczarować szybką i smaczną przekąskę ;)


SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie szpinaku mrożonego (300 - 350 g, wybierz ten liściasty - jest zdecydowanie lepszy od rozdrobnionego)
1 kostka sera typu feta (270 g)
opcjonalnie: sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Rozmrożony szpinak wrzuć na patelnię i podsmażaj nie niewielkim ogniu aż cała woda odparuje;
2. Fetę pokrój w kostkę i dorzuć do szpinaku. Wymieszaj dokładnie całość na patelni aż powstanie jednolita "masa" szpinakowo-serowa;
3. Jeśli lubisz możesz dodać również 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę;
4. Ciasto francuskie rozwiń na blacie, rozsmaruj cały farsz szpinakowy i zwiń ciasto w dość ciasną roladę;

5. Pokrój roladę w plasterki ( o grubości ok. 1.5-2 cm);
6. Przełóż krążki na dużą blachę wyłożoną papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 10-15 min - aż ślimaczki się delikatnie zrumienią. Podawaj z ulubionym sosem albo nawet samym keczupem.



SMACZNEGO ;)

6 komentarzy:

  1. Szpinaku nie lubię.Zastąpię czymś innym.Udanego wypoczynku i dużo słońca.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś nie lubiłam.. a teraz uwielbiam:) Dziękuję!

      Usuń
  2. Wypróbuję napewno,dużo słońca 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję dzięki za super przepis.Pozdrawim miłego weekendu .

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger